Nu.nl: Malafide uitzendbureaus harder aangepakt

Nu.nl: Malafide uitzendbureaus harder aangepakt


De strijd tegen malafide uitzendbureaus wordt harder. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) neemt meer maatregelen tegen louche praktijken in de branche, samen met Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV.


Er wordt onder meer scherper gecontroleerd en de lat om een bepaald certificaat te krijgen komt hoger te liggen. De afgelopen jaren werd ook al stevig gecontroleerd. Er werd voor ruim 100 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Maar te veel ondernemingen gaan nog in de fout, ook gecertificeerde uitzendbureaus, zo blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer.


De overheid eigent zich nu een grotere 'regierol' toe. Bij onvoldoende vooruitgang komt Asscher met een alternatief systeem, meldt hij.


Er is in de uitzendwereld nogal eens sprake van moedwillige en systematische overtreding van fiscale en arbeidswetten. De sector neemt zelf wel stappen daartegen, maar niet snel genoeg, vindt Asscher. Vandaar dat de overheid meer wil sturen.


Zelfregulering
De NBBU, brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendbureaus, vindt het verstandig dat minister Asscher de samenwerking tussen de overheid en de sector verder wil uitbouwen.
Wel pleit de organisatie voor zelfregulering binnen de sector, en geen al te strenge overheidsinmenging. "De kracht van zelfregulering is dat partijen gemotiveerd zijn om eraan te blijven voldoen. Omdat ze er zelf voor hebben gekozen en er zorg voor dragen. Dat is een heel ander mechanisme dan als een onderneming een regel opgelegd krijgt."


Reële kans
Arend van Wijngaarden van vakbond CNV ziet de aangekondigde maatregelen als een reële kans de positie van werknemers in de uitzendbranche te verbeteren. "Wij ondersteunen een snelle uitwerking van deze maatregelen om zo een werkelijk schone sector dichterbij brengen."


Om de maatregelen daadwerkelijk te laten slagen is het wel zaak dat ze voldoende worden ondersteund door nieuwe wetgeving om schijnconstructies tegen te gaan, benadrukt Van Wijngaarden.
"Daarbij denk ik aan bijvoorbeeld de invoering van ketenaansprakelijkheid en een verbod op verrekening van kosten met het loon, voor zaken als transport en huisvesting."


Bron: Nu.nl

De NBBU, brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendondernemingen, vindt het verstandig dat minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de samenwerking tussen de overheid en de sector verder wil uitbouwen.


“De samenwerking tussen de uitzendbranche en de overheid is uniek in Nederland”, zegt NBBU-directeur Marco Bastian. “Deze samenwerking stop zetten, is zonde van alle inspanningen die nu al zijn verricht om de branche verder te professionaliseren en misstanden aan te pakken.”Klik op de afbeelding om de infographic als PDF te bekijken.


Om de unieke samenwerking te onderstrepen, heeft de NBBU de infographic ‘De cirkel is rond’ ontworpen. Hier is in één oogopslag te zien hoe overheid en uitzendbranche een goede infrastructuur hebben opgebouwd om malafiditeit in de uitzendbranche aan te pakken en kwaliteit te vergroten.


Belangrijke conclusies zijn:

• De uitzendbranche besteedt jaarlijks ruim 12 miljoen euro aan zelfregulering om misstanden aan te pakken

• Alle organisaties bij de zelfregulering worden gedragen door werkgevers en werknemers


Bron: NBBU

Bron: http://www.nu.nl/economie/3773431/malafide-uitzendbureaus-harder-aangepakt.html

Meer nieuws

 • “Wij groeien, dus Crown groeit met ons mee!”

  Lees verder
 • Crown At Work: dé playlist voor je dagelijkse dosis arbeidsvitaminen!

  Lees verder
 • Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

  Lees verder
 • Kort verslag 10 jarig evenement

  Lees verder
 • Leven Lang Leren

  Lees verder
 • Crown trotse sponsor van de Osse golfkampioenschappen

  Lees verder
 • VCU - NEN-4400-1 - SNF

  Lees verder
 • Bijeenkomst WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) 7 november 2019

  Lees verder
 • Sheets presentatie Prof. Albert Veenstra - Artikel Dr. Edgar Karssing over betekenisvolle relaties met klanten t.b.v. 10 jarig bestaan Crown Uitzendgroep

  Lees verder
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.