Nieuwe hypotheekadviseurs sluiten zich aan bij arbeidsmarktscan

Nieuwe hypotheekadviseurs sluiten zich aan bij arbeidsmarktscan


Opnieuw sluiten twee hypotheekadviseurs zich aan bij de pilot om meer flexwerkers aan een hypotheek te helpen. De Hypotheker en Hypotheekvisie hebben zich deze week aangesloten bij de Arbeidsmarktscan: flexwerkers met minder dan drie jaar werkervaring maken hierdoor kans op een hypotheek via ca. 600 hypotheekadviseurs.


Arbeidsmarktscan

Eind 2016 sloot de NBBU zich met ruim 20 leden al aan bij de Arbeidsmarktscan van onderzoeksbureau Intelligence Group. Naar aanleiding van deze scan krijgen uitzendkrachten een document over hun arbeidsmarktpositie. Bij goede vooruitzichten komt een eigen woning voor hen binnen handbereik.

Vast contract is geen garantie

Voor uitzendkrachten is het momenteel moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis, of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar in de praktijk vaak (te) ingewikkeld. En dat terwijl de arbeidsmarkt in hoog tempo flexibiliseert:  een vast contract is allang geen garantie meer voor de toekomst en flexibel werk wordt steeds meer norm.

Kansen op de arbeidsmarkt

Hypotheekverstrekkers zouden veel meer moeten kijken naar de toekomstige kansen van mensen op de arbeidsmarkt in plaats van naar contractvorm en arbeidsverleden, zo vindt de NBBU. Het uitgangspunt van de Arbeidsmarktscan is dat er bij het bepalen van de risico’s niet alleen naar het arbeidsverleden van hypotheekaanvragers wordt gekeken, maar vooral naar de kansen om in de toekomst voldoende inkomen te verwerven.

Vooruitzichten

Aan de hand van een aantal vragen berekent de Arbeidsmarktscan binnen enkele momenten de arbeidsmarktkansen voor nu en in de toekomst. Er wordt daarbij op basis van uitgebreide, objectieve data gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende 5 jaar. Een positieve score geeft vervolgens voldoende zekerheid dat ze de toekomstige betalingsverplichtingen van een hypotheek kunnen blijven voldoen. Eis is wel dat men minimaal een jaar moet hebben gewerkt.

Hypotheekofferte

Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen. Dit verzoek zal in de regel worden gehonoreerd, uiteraard nog steeds afhankelijk van inkomen, de prijs van de koopwoning en persoonlijke omstandigheden, zoals reeds bestaande schulden en het eventuele inkomen van de partner.

Deelname NBBU

In dit project wil de NBBU als brancheorganisatie de Arbeidsmarktscan op grotere schaal uitrollen. Ruim 20 leden van de NBBU doen mee vanaf de start, waaronder DIT Personeel met 1400 uitzendkrachten en In Person met 20.000 uitzendkrachten. Daarmee hebben veel uitzendkrachten opeens zicht op een eigen huis.

Meer nieuws

 • “Wij groeien, dus Crown groeit met ons mee!”

  Lees verder
 • Crown At Work: dé playlist voor je dagelijkse dosis arbeidsvitaminen!

  Lees verder
 • Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

  Lees verder
 • Kort verslag 10 jarig evenement

  Lees verder
 • Leven Lang Leren

  Lees verder
 • Crown trotse sponsor van de Osse golfkampioenschappen

  Lees verder
 • VCU - NEN-4400-1 - SNF

  Lees verder
 • Bijeenkomst WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) 7 november 2019

  Lees verder
 • Sheets presentatie Prof. Albert Veenstra - Artikel Dr. Edgar Karssing over betekenisvolle relaties met klanten t.b.v. 10 jarig bestaan Crown Uitzendgroep

  Lees verder
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.